Bagaimana
sambutan Tahun Baru Cina tanpa Yee Sang? Tentu rasanya tidak lengkap
kerana ia telah menjadi makanan tradisi setiap kali tibanya Tahun Baru
Cina sebagai hidangan utama ketika makan besar pada malam sebelum
sambutan perayaan tersebut.
Bahkan,
warna adunan yee sang itu sendiri dikatakan simbolik kepada kemeriahan
sambutan tahun baru yang diraikan dalam suasana ceria dan gembira.
Merah, hijau, oren dan putih antara adunan warna yang sering dilihat
dalam pinggan besar sebelum ia digaul beramai-ramai oleh ahli keluarga
atau sahabat handai.
pernah anda tahu bagaimana tercipta nya makanan yg unik ini ? haha , hari ni saya akan berkongsi maklumat dengan anda semua ,
Yee Sang |
bahan-bahan yg terdapat didalam Yee Sang |
Menurut sejarah, Yee Sang dipercayai
dicipta kira-kira 1,500 tahun lampau di kawasan pantai selatan China
terutamanya di wilayah Chaozhou dan Shantou semasa pemerintahan Dinasti
Song.Idea menghasilkan hidangan ini muncul
kerana terdapat lebihan makanan seperti keropok, lobak merah, lobak
putih, limau bali, halia dan sebagainya selepas merayakan Tahun Baru
Cina.Disebabkan
tidak mahu membazir, mereka campurkan saki baki makanan itu dan
ditambah dengan perasa seperti sos pelam, lada hitam dan putih serta
minyak untuk membangkitkan rasa. Dengan itu terhasillah hidangan unik
yang dipercayai membawa kemakmuran, kemewahan dan tuah dalam masyarakat
tersebut.
No comments:
Post a Comment